27 kwietnia 2015

24 kwietnia na dwudniową wizytę studyjną do Gdańska przyjechała grupa finalistów wojewódzkich rozgrywek II edycji Olimpiady Solidarności.

Wizyta studyjna miała na celu poprowadzenie młodych ludzi śladami wydarzeń historycznych lat 1970-1990. Podczas pobytu na Wybrzeżu młodzież wzbogaciła też swoją wiedzę na temat tworzenia interesujących prezentacji multimedialnych, które będą musieli przygotować i zaprezentować podczas egzaminu finałowego, który odbędzie się w Warszawie.

Młodzież przygotowywać będzie prezentację na jeden z dwóch tematów zaproponowanych przez komisję konkursową:
1. Wskażcie i zainteresujcie innych jednym z bohaterów związanych z historią lat 1970- 1990, który według Was zasługuje na szczególne uznanie i pamięć historyczną. Uzasadnijcie swój wybór.
2. Czy znak „Solidarność” był i czy nadal jest inspiracją dla Polaków i społeczności międzynarodowej? Odnieś się do konkretnych przykładów z przeszłości i teraźniejszości.
Zwycięzcy Olimpiady otrzymają promesy indeksów na studia stacjonarne Uniwersytetu Gdańskiego oraz Uniwersytetu Warszawskiego, a także roczne stypendium naukowe w wysokości 4.500 zł. Oprócz tego, laureatom 1, 2 i 3 miejsca wręczone zostaną bony na wybrane przez siebie publikacje IPN, do wykorzystania przez 3 lata. Nauczyciele, których uczniowie zdobyli 1 miejsce w konkursie otrzymają również nagrodę pieniężną. Szkoły, z których pochodzić będą nagrodzeni uczniowie, uhonorowane zostaną statuetkami zaprojektowanymi przez studentów 4 roku wydziału rzeźby Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku oraz dyplomami.

Zapraszamy do galerii zdjęć z wizyty studyjnej.

GALERIA