8 czerwca 2018

7 czerwca podczas uroczystej Gali Finałowej w Katowicach poznaliśmy zwycięzców V edycji ogólnopolskiego konkursu historycznego „Olimpiada Solidarności. Dwie dekady historii.”

Pierwsze miejsce zajęła drużyna z województwa mazowieckiego w składzie: Antoni Kubiak, Paweł Natorski i Maciej Muszyński. Drugie miejsce przypadło drużynie z województwa świętokrzyskiego, które reprezentowali: Michał Kozakiewicz, Aleksandra Wilk i Wiktor Samek. Na podium znalazła się także drużyna z województwa śląskiego, która zajęła trzecie miejsce. Reprezentowali ją uczniowie: Dariusz Kędra, Piotr Woldan i Jakub Koral.

Dzień wcześniej w miejscu symbolicznym, tj. Śląskim Centrum Wolności i Solidarności w Katowicach, znajdującym się na terenie Kopalni „Wujek” 16 trzyosobowych drużyn rywalizowało ze sobą, biorąc udział w egzaminie ustnym i obronie publicznej prezentacji multimedialnej.Wynik zwycięskiej drużyny jest wypadkową punktacji uzyskanej z egzaminu ustnego, oceny prezentacji i obrony publicznej. Przebieg konkursu oceniało pięcioosobowe Jury pod przewodnictwem profesora Jerzego Eislera.

Tego samego dnia wieczorem o godz. 19.30 w Mieście Ogrodów, przed finalistami, gośćmi i mieszkańcami Katowic wystąpił z koncertem zespół Fish Emade – ambasador tegorocznej edycji Konkursu.

Przedstawiamy również pełne wyniki wszystkich drużyn finału Olimpiady Solidarności.

Finaliści oraz Bartosz i Piotr Waglewscy – Fisz Emade – ambasadorzy V edycji

I miejsce – województwo mazowieckie