25 listopada 2019

We wtorek 26 listopada o godzinie 10:00 uczniowie z ponad 550 szkół w całej Polsce przystąpią do pierwszego etapu ogólnopolskiego konkursu „Olimpiada Solidarności. Dwie dekady historii”. Wydarzenie organizowane przez Fundację Centrum Solidarności odbywa się już po raz siódmy, z roku na rok ciesząc się coraz większym zainteresowaniem uczniów. Uczestnicy na etapie szkolnym będą mogli sprawdzić swoją wiedzę z najnowszej historii kraju lat 1970-1990. Najlepsi z nich spotkają się na finale i powalczą o stypendia naukowe i indeksy na studia.

Olimpiada skierowana jest do uczniów II klas liceów i III klas techników. Z każdej szkoły dwoje uczestników z najwyższą liczbą punktów z egzaminu zostanie zakwalifikowanych do etapu wojewódzkiego konkursu, który odbędzie się w marcu 2020 roku w 16 miastach wojewódzkich.  Finał VII edycji odbędzie się w czerwcu 2020 roku w Szczecinie. Co roku Olimpiada Solidarności ma swojego Ambasadora Muzycznego. W tym roku jest nim Tomasz Organek, który zagra koncert na zakończenie konkursu.

Przed finałem grupa 48 finalistów wojewódzkich przyjedzie do Gdańska na trzydniową wizytę studyjną, podczas której uczestnicy będą brali udział, m.in. w warsztatach tworzenia krótkich form filmowych, dziennikarskich, kreatywności i wystąpień publicznych. Zwiedzą także miejsca związane z historią lat 1970-1990. Zdobytą wiedzę i umiejętności wykorzystają podczas egzaminu finałowego, do którego przystąpią w trzyosobowych drużynach wojewódzkich. Na zwycięzców czekają indeksy na czołowe uniwersytety, stypendia naukowe i atrakcyjne nagrody rzeczowe. Nauczyciele zwycięskich drużyn również otrzymają nagrody finansowe.

Patronaty honorowe nad konkursem objęli:  Minister Edukacji Narodowej, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Ośrodek Rozwoju Edukacji. Partnerami projektu są: Miasto Gdańsk, Instytut Pamięci Narodowej oraz Instytut Dziedzictwa Solidarności. Patronaty medialne nad VII edycją objęło: TVP Historia, Polska Press Grupa, Onet.pl, Tysol.pl i Radio Gdańsk.

ILOŚĆ SZKÓŁ ZGŁOSZONYCH DO KONKURSU Z PODZIAŁEM NA WOJEWÓDZTWA

woj. dolnośląskie – 58