18 maja 2023

48 finalistów, po troje uczniów z 16 województw, którzy otrzymali najwyższą liczbę punktów podczas drugiego etapu IX edycji konkursu „Olimpiada Solidarności. Dwie dekady historii” przyjechało w dniach 17-20 kwietnia na wizytę studyjną do Gdańska – Miasta Wolności. Uczestniczyli oni w warsztatach filmowych, dziennikarskich, z autoprezentacji i kreatywności oraz wzięli udział w wycieczce po Gdańsku śladami Solidarności. Ich nauczyciele wzięli udział w warsztatach z weryfikowania informacji w internecie. Ważnym celem wizyty studyjnej jest przekazanie uczniom wiedzy i umiejętności, które pozwolą im jak najlepiej przygotować się do stworzenia prezentacji finałowych. Uczniowie w trzyosobowych zespołach wojewódzkich pracować będą nad wybranym zagadnieniem, które przedstawią w krótkiej formie filmowej. Przygotowane tak prezentacje będą bronić publicznie podczas czerwcowego finału przed Komisją Konkursową. Na zwycięzców czekają indeksy uniwersyteckie, stypendia i nagrody rzeczowe. Galeria zdjęć z wizyty studyjnej dostępna jest tutaj: https://olimpiadasolidarnosci.pl/olgallery/wizyta-studyjna-2/

Współorganizatorami wizyty studyjnej byli Województwo Pomorskiego i Instytut Dziedzictwa Solidarności.