12 czerwca 2023

7 czerwca podczas uroczystej Gali Finałowej w Gdyni poznaliśmy zwycięzców IX edycji ogólnopolskiego konkursu historycznego „Olimpiada Solidarności. Dwie dekady historii.”

Pierwsze miejsce zajęła drużyna z województwa lubelskiego w składzie: Łukasz Pawlik, Jakub Łomża i Katarzyna Gozdalska. Drugie miejsce przypadło drużynie z województwa lubuskiego, które reprezentowali: Michał Kasperski, Robert Kowalski i Michał Kupiński. Na podium znalazła się także drużyna z województwa warmińsko-mazurskiego, która zajęła trzecie miejsce. Reprezentowali ją uczniowie: Szymon Szczepański, Justyna Marecka i Maria Dudaniec.

16 trzyosobowych drużyn rywalizowało ze sobą podczas rywalizacji, biorąc udział w egzaminie ustnym i obronie publicznej prezentacji multimedialnej. Wynik zwycięskiej drużyny jest wypadkową punktacji uzyskanej z egzaminu ustnego, oceny prezentacji i obrony publicznej. Przebieg konkursu oceniało pięcioosobowe Jury.

Przedstawiamy również pełne wyniki wszystkich drużyn finału Olimpiady Solidarności.